Zaterdag 12 september was oud-profrenner Tom Veelers te gast voor een wielerclinic. Hans Boer schreef een mooie sfeerimpressie, Ger Vos maakte de foto's.


Leren we vandaag opnieuw fietsen? Welke kneepjes van het vak krijgen we te horen? Fietsen we wel goed? Allemaal vragen die onder de vijftien deelnemers speelden en allemaal erg benieuwd naar wat komen gaat.. hierbij een kort verslag van de clinic met hier en daar wat ervaringen van de deelnemers
 
Onder het genot van een lekker kopje koffie en met gepaste onderlinge afstand zijn we bij onze sponsor Cafe Restaurant Candia  begonnen aan de clinic met een korte introductie van de oud profwielrenner en ploegleider van onder andere Team Sunweb ,Tom Veelers. Het eerste leermoment was het juist opzetten van de helm, je zou zeggen dat weet toch iedereen maar er viel toch het een en ander te verbeteren. 
 
Nadat de helmen goed zaten zijn we stapvoets het centrum van Coevorden richting Duitsland uit gefietst. Eenmaal over de grens kregen we onze eerste oefening, het veilig achterom kijken in een groepje. Nou dat ging meteen mis na zo'n vijfhonderd meter te hebben gefietst was er een valpartij in het eerste (mijn) groepje. Na inspectie van de fiets en de al gehavende deelnemer konden we verder fietsen en de opdracht verder afronden.  De volgende opdracht had eveneens met beheersing van je stabiliteit te maken, bochtjes draaien. 
 
Een aantal kilometers verder hadden we panne, het zat ons niet mee..., lekke band. Een mooie gelegenheid voor Tom om ons te laten zien hoe je de binnenband verwisselt zonder bandenlichters. Met hoeveel bar pomp je nou eigenlijk een race band op? Tom geeft ons hierover advies, weer een mooi leermoment. Richard: "Mooi dat ik nu kan zeggen dat Tom Veelers mijn band heeft gewisseld".
Na een vlotte bandwisseling konden we de rit weer vervolgen, op naar de volgende opdracht sprinten tot de bocht. Menig rijder dacht dat het om de sprint ging maar helaas het ging om de techniek wat is de juiste versnelling om de bocht te nemen? Op hetzelfde, normaal autoluw maar nu dus niet, parcours hebben we alle varianten van het waaierrijden geoefend. Een eyeopener voor deze en gene dat je hiermee zonder veel inspanning veel snelheid kunt maken. Roelinke: "Dit gaat mooi snel zo".
 
Op zoek naar een beklimming voor de volgende opdracht, de kippenbult; de dames kregen een voorsprong op de heren die zonder in het zadel te gaan naar boven moesten klimmen. Tjonge jonge dat deed zeer aan de beentjes... 
Volgende opdracht was aerodynamica, wat is de juiste houding op de fiets? Gelukkig was het tijdritparcours maar drie kilometer lang, valt niet mee om zo lang in de juiste houding te zitten.  De clinic werd afgesloten met een leuke sprintwedstrijd gevolgd door het uitfietsen naar Candia. Geert: "Mooie ochtend, weer veel geleerd".
 
Bijgaande fototreportage geeft een beetje een indruk van de leerzame ochtend die zeker voor herhaling vatbaar is!!
 
Klik hier voor de foto's.
 
Groeten Hans Boer